Interview: Mininatuur.nl

Veel cavia-eigenaren zijn waarschijnlijk wel eens op haar website terechtgekomen, op zoek naar informatie over wat hun cavia wel of niet mag eten. Op de website Mini Natuur vind je een uitgebreid overzicht van kruiden, struiken en bomen die veilig zijn voor cavia's om van te knabbelen. Wij hadden het genoegen een interessant interview te doen met Elisabeth van mininatuur.nl.

Kan je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Elisabeth, inmiddels 33 jaar en ik ben dol op mijn huisdieren: op mijn 9e verjaardag kreeg ik mijn eerste konijntje en sindsdien is het eigenlijk niet meer opgehouden. De afgelopen jaren ben ik veel verder de verdieping in gegaan wat betreft dierenwelzijn. Zo volg ik momenteel een kruidenopleiding voor dieren bij de Silverlinde en verdiep ik nog meer in natuurgeneeskunde. Ik heb momenteel 6 cavia’s, 2 konijnen en 19 muizen. En dan ook nog drie katten. Voorheen heb ik ook nog hamsters gehad, gerbils en honden. 

Wat heeft jou doen bewegen om Mini Natuur op te starten?

In 2014 kreeg ik een goudhamster. Hij was compleet ontevreden en verveelde zich heel erg, ondanks dat de huisvesting precies aan de regels voldeed en zelfs nog ruimer was dan aanbevolen werd. Ik kwam per toeval op een Duits hamsterforum terecht en daar viel mij meteen op dat de verblijven er zo anders uitzagen! Ik begon daar meer te lezen over het natuurlijk gedrag van hamsters en de onderzoeken die daarbij hoorde. Er ging echt een wereld voor mij open! Allemaal kennis die ik in Nederland niet tegen was gekomen en ik begreep ook meteen waarom mijn hamster zich zo verveelde: niets was aangepast op zijn natuurlijke behoeften en gedrag. Toen ik besloot om weer cavia’s te gaan houden, besloot ik dan ook om op Duitse websites te gaan lezen en ook daar kwam ik geheel andere informatie tegen i.t.t. de Nederlandse informatiebronnen. Ik heb eerst iets van 2 jaar zelf alles uitgevogeld. Dat was wel een uitdaging want mijn Duits was niet zo goed (inmiddels is dat een stuk beter geworden!). Nadat ik vond dat ik voldoende kennis had vergaard en ervaring had opgedaan, besloot ik een eigen website te starten zodat deze informatie ook in het Nederlands te vinden was. En zo ontstond Mini Natuur!

We zien dat jij vaak items over cavia’s deelt op social media. Hoe is jouw liefde voor cavia’s ontstaan?

Ik was 9 jaar toen ik mijn eerste konijntje kreeg en ik geloof iets van 1-2 jaar later kreeg ik mijn eerste cavia Goofy. Huisdieren werden in die tijd erg belangrijk voor mij: ze zijn er altijd voor je en beoordelen of veroordelen je niet. Hun communicatie is heel puur en eerlijk. De zorg was toen wel geheel anders dan nu hoor, in die tijd was er nauwelijks aandacht of kennis over dierenwelzijn. Maar vanaf dat moment heb ik altijd cavia’s gehad. Ik heb even een tijdelijke ‘pauze’ gehad van 2 jaartjes ongeveer en toen besloot ik toch weer cavia’s in huis te nemen. Het zijn gewoon erg leuke dieren, ze zijn zo vrolijk, liefdevol en stralen veel warmte uit. Intussen is het meer een liefdadigheid, er zijn gewoon zo veel cavia’s die een thuis zoeken en zolang ik tijd, ruimte en geld heb, probeer ik zo veel mogelijk cavia’s te helpen. Ik vind cavia’s wel wat ‘makkelijker’ te houden als ik het vergelijk met andere huisdieren zoals konijnen bijvoorbeeld. 

Veel adviezen gaan niet uit van de behoeften van het dier, zo ook bij cavia’s.

 

Wie is jouw favoriete cavia en wat maakt deze jouw favoriet?

Dat is echt een moeilijke vraag. Maar als ik moet kiezen, dan zijn dat er twee: Cavia en Noortje. 
Cavia was de eerste cavia die weer in mijn leven kwam (de ‘tweede ronde’) en het natuurlijk dieet meemaakte (samen met 3 andere cavia’s). Zodra ze mij zag kwam ze meteen aangewandeld, want wie weet kom ik wel met wat lekkers! Ze was ook heel stabiel, de makkelijkste cavia voor koppelingen, ze was heel gemoedelijk. Ze voelde als een soort moeder-cavia voor de groepen, zij was degene waar je altijd bij terecht kon als er iets was. Ze straalde een soort wijsheid uit. Misschien is dat ook de reden dat ze een favoriet was voor mij, want zelf kan ik wel eens wat onzeker zijn over mezelf en ik leg de lat wel eens erg hoog. Cavia leerde mij dat dat niet nodig is. Ik weet overigens niet waarom de naam Cavia is blijven hangen, dat is gewoon zo gegaan. 
Noortje woont hier nog en dat was echt een heel achtbaan toen ze hier net kwam wonen. Soms komt iets op je pad, en dat was met Noortje echt het geval. Ik kijk normaal nooit op marktplaats voor dieren, want dan zie je zo veel ellende. Maar er was iets waardoor ik toch ging kijken en toen zag ik haar advertentie. Twee dagen later kon ik haar ophalen. Ze was nog maar een half jaar oud, maar ze had al veel te veel meegemaakt. Ze groeide alleen op in een te kleine kooi en de kinderen maakte het niet heel veel beter: ze schreeuwden geregeld tegen haar of sloegen op de kooi. De gevolgen daarvan waren goed zichtbaar: de koppeling met mijn andere cavia’s was echt heel heftig! Ze raakte zo overprikkeld en overspoeld van alles. Van een kleine saaie kooi zonder enige vorm van prikkels, had ze ineens veel ruimte én 4 caviamaatjes erbij! Dit was zo intens voor haar dat ze enkel kon ‘aanvallen’. Dat duurde een dag. De volgende ochtend was ze gelukkig een stuk kalmer. Cavia leefde toen nog, zij was de eerste die haar stabiliteit kon bieden. Noortje trok als eerste met haar op en zat de eerste weken vaak samen met haar, alsof ze alles weer opnieuw kon leren om weer een cavia te kunnen zijn. Inmiddels woont Noortje hier bijna 3 jaar en ze doet het ontzettend goed. Ze is echt vooruit gegaan. Ze is de enige cavia die het heerlijk vindt om geaaid te worden. 

Hoe oud is jouw oudste cavia (geworden)?

Ongeveer 7 jaar! Gemiddeld worden ze hier zo’n 6 jaar. 

Wat zijn aannames die mensen over cavia’s hebben?

Dat cavia’s makkelijke huisdieren zijn, weinig ‘onderhoud’ nodig hebben, dat het perfecte knuffeldieren zijn en perfect zijn voor kinderen. En ook dat ze niet zo veel ruimte nodig hebben en een kooi meer dan genoeg is.

Veel mensen plaatsen cavia’s in het rijtje van gemakkelijke knuffelhuisdieren (net als konijnen en hamsters). Hoe kijk jij hier tegenaan?

Ja, ik kijk daar heel anders tegenaan. Alles wat ik doe, baseer ik op wie zij zijn (individueel – dus hun karakter bijvoorbeeld) en op basis van hun behoeften en natuurlijk gedrag. Van daaruit merk ik dat het totaal geen knuffeldieren zijn. Ze willen gewoon leven zoals ze van nature leven – dat kan ook niet anders, ieder dier is op zijn manier ‘geprogrammeerd’, dat kun je niet veranderen. Veel adviezen gaan niet uit van de behoeften van het dier, zo ook bij cavia’s. Adviezen en denkwijzen gaan nog vaak uit van een verouderd beeld van huisdieren, velen zijn zich daar niet van bewust (ik was mij daar ook totaal niet van bewust). Ik ben ook opgegroeid met het idee dat huisdieren ons ‘dienen’ en huisdieren aan een bepaald beeld moeten voldoen. Daar moest ik zelf echt van loskomen. Dat is een lastig proces en heeft even geduurd. Tijdens dat proces leerde ik kritisch te kijken naar mezelf en kwam ik bepaalde angsten onder ogen. Het bracht ook veel onzekerheid met zich mee omdat alles wat je dacht te weten, op losse schroeven komt te staan. Ik heb moeten bouwen aan een nieuwe basis. Die basis is van zichzelf niet eenvoudig of makkelijk, het kost best wel veel tijd en geld. 

Voor dieren is het erg belangrijk dat zij een fijne leefomgeving hebben. Heb je tips voor (DIY) verrijking van het verblijf?

Zeker! Ik heb bijvoorbeeld een oude stronk van een fruitboom waar ik gaten in heb geboord waar je takken van eetbare bomen in kunt stoppen. Dat geeft extra uitdaging voor de cavia’s. Je kunt veel zelf maken van hout. Maar het liefst willen cavia’s heel veel schuilplekken (en veel ruimte). Dat kun je zo goedkoop en duur maken als je wil. Ik gebruik bijvoorbeeld de hekjes van Songmic, deze zijn niet zo duur. En dan heb je nog dozen die je kunt gebruiken, knip er wat ingangen in, vul het bijvoorbeeld met hooi. Of een bak gevuld met hooi bijvoorbeeld vinden ze ook helemaal te gek. 

Gezonde voeding is ook meer dan enkel voedingsstoffen en dat vergeten mensen vaak.

 

Je bent ontzettend veel bezig met voeding voor cavia’s, hoe denk je over cavia voeding dat te koop is bij de dierenwinkels en waar moeten mensen op letten? 

Het belangrijkste is altijd om de ingrediëntenlijst door te lezen, want alleen dan weet je wat er in zit en hoeveel. Je kunt helaas niet uitgaan van wat er op de voorkant van de verpakking staat, dit kan echt misleidend zijn. Er wordt veel gebruik gemaakt van marketing om een bepaald product aantrekkelijk te maken. Zo heb ik vaker gezien dat er op staat ‘op basis van timothy’, maar als je de ingrediënten dan leest, zitten er voornamelijk granen of luzerne in en maar een beetje timothy. Verdieping in wat er precies in zit, hoe je de ingrediëntenlijst leest, wat de analytische bestanddelen inhouden en wat de toevoegingen zijn is wel een vereiste om te begrijpen wat de voeding doet en welke uitwerking dit kan hebben op het lichaam. Ik heb het zelf uitgezocht en dit uitgewerkt in een blog die je terug kunt vinden mijn website. 
Zelf koop ik geen voeding uit de dierenwinkel, op hooi na (gedroogde kruiden bestel ik bij webshops). Brokken en muesli’s bijvoorbeeld koop ik niet, alleen al op basis van de ingrediënten zie ik vaak dat dit ongeschikt is – en daarnaast heb je nog dat deze voeding een bepaalde uitwerking heeft op de spijsvertering waardoor dit ongeschikt is. Velen weten eigenlijk ook niet dat brokvoeding bijvoorbeeld nog niet zo heel lang bestaat en ontwikkeld is voor de vleesindustrie (vleeskonijnen). Ze zijn in de basis dus nooit ontwikkeld op basis van welzijn en spijsvertering. 

Hoe zorg je voor zo gezond mogelijke voeding voor cavia’s?

Cavia’s zijn herbivoren, hun natuurlijk dieet bestaat grotendeels uit gras en eetbare kruiden. Hoe meer de voeding hierop lijkt, hoe beter. Het beste zou zijn om dagelijks onbeperkt verse weide aan te bieden, dat wil zeggen: vers geplukte grassen en eetbare wilde kruiden. Maar dat is niet altijd mogelijk (bijvoorbeeld in de winter of als je geen opties hebt om te kunnen plukken), dan kun je bladgroenten aanbieden. Dat is kwalitatief minder goed, maar beter dan enkel hooi en brokjes bijvoorbeeld. 
Gezonde voeding is ook meer dan enkel voedingsstoffen en dat vergeten mensen vaak. Goede en gezonde voeding houdt ook rekening met hun natuurlijk gedrag en fytonutriënten. Cavia’s foerageren, ze willen dus kunnen selecteren en eten naar behoefte. Foerageren doen ze op basis van bijvoorbeeld reuk en smaak. Ze proeven veel en merken dan wat ze op dat moment graag willen eten en behoefte aan hebben. Een dagelijkse observatie van hun eetgedrag is dan ook belangrijk om zo te achterhalen welke behoefte ze hebben en de voeding daarop aan te passen. 

Op je website schrijf je uitgebreid over de planten en kruiden die gevoerd kunnen worden aan cavia’s. Moeten mensen nog ergens op letten als ze deze plukken uit hun tuin of de natuur?

Ja zeker, het is belangrijk om enkel planten te plukken waarvan je zeker bent wat het is en de plant moet er goed en gezond uitzien. Ik raad het aan om eerst buiten rond te lopen en de planten te leren kennen, foto’s te maken, een app te gebruiken en daarna de kenmerken nog op te zoeken. En door een lange periode steeds rond te lopen, word je meer bekend met de cyclus van de omgeving, wat er groeit, waarom het daar groeit, wat er gebeurt als het droog is of nat weer is, enzovoorts. 

Heb je verder nog tips die je met ons wil delen?

Mijn belangrijkste tip is om je altijd te verdiepen in de anatomie en de natuur van het dier, zodat je weet hoe hun lichaam werkt en welke specifieke behoeften een diersoort heeft. Dan sta je ook voor minder verrassingen. Het helpt ook om jezelf meer zelfvertrouwen te geven. Belangrijk is ook om altijd kritisch te zijn naar informatie en niet alles zomaar aan te nemen. Ook van mijn website bijvoorbeeld! Juist omdat ik zelf zo kritisch ben, heb ik enorm veel geleerd en mijn visie kunnen uitbreiden. Ik raak zelf gewoon niet uitgeleerd, er is nog zo veel bruikbare informatie te vinden. Hoe meer je je erin verdiept en je eigen draai in kunt vinden, hoe beter. Je leert dan echt af te stemmen op de behoeften van je eigen dieren en dat is echt goud waard. Ik merk bijvoorbeeld dat mijn eigen dieren nog maar nauwelijks ziek zijn en als ze ziek worden, weet ik 9 van de 10 keer wat ik moet doen en weet ik wat de oorzaak is. Het is daarom ook dat ik huisdieren nooit ‘makkelijk’ vindt of ooit een dier als ‘makkelijk huisdier’ zou kunnen noemen: het verzorgen en de verantwoordelijkheid dragen van het welzijn van een huisdier is een serieuze en vooral zware taak! Gelukkig geeft het ook veel voldoening als je ziet dat ze er van opknappen en zichzelf mogen zijn. 

 

Voor meer informatie kijk op: mininatuur.nl

Interview: Mininatuur.nl